Brockes Passion in het Jheronimus Bosch jaar

In dit jaar van Jeroen Bosch, de grote Brabantse schilder die 500 jaar geleden overleed, kan men hem, ook als zanger van het Bachkoor Brabant, gewoon ontmoeten via zijn kunst. Deze Kruisdraging (Gent) laat Jezus zien als baken van rust en vertrouwen tussen een menigte van zogenaamd gewone mensen, die allemaal heel bijzonder zijn. We zien hun karikaturale koppen, die onrustig lijken te discussiëren over de nabije gruwelijke terechtstelling van Jezus, met linksonder Veronica met de beroemde gelaatsdoek. Betrokkenheid bij rechtvaardigheid, als een soort universeel verlangen en verantwoordelijkheid van de mens. Dit ruim 500 jaar oude schilderij blijkt nog altijd actueel te zijn. Die onrust en dat verlangen horen we ook rechtstreeks terug in de 300 jaar oude muziek van de Brockes Passion. Dat kunsten verbindend werken  is een eeuwen oud gegeven.

Tekst: Geert van den Dungen

Het originele schilderij is te vinden in het museum voor Schone kunsten in Gent.

De ontwerper van onze posters, Ton Homburg van Opera Graphic Design, heeft van dit schilderij gebruik gemaakt bij het ontwerp voor de poster en flyer voor de uitvoering van de Brockes Passion.

flyers Brockes Passion maart 2016

 

 

 

 

Over BachkoorBrabant

Het Bachkoor Brabant wordt elk jaar na audities samengesteld uit jonge, getalenteerde én ervaren amateurkoristen uit Noord-Brabant en Vlaanderen. Dit zorgt voor kwalitatief goede en gebalanceerde uitvoeringen. Door deze werkwijze is het ook mogelijk om de juiste zangers bij het juiste project te betrekken. Het Bachkoor Brabant houdt zich projectmatig bezig met het uitvoeren van Bachs koormuziek zoals de Matthäus Passion (sinds 1993) en de Johannes Passion. Daarnaast staan er regelmatig koorwerken van componisten die een muziekhistorische relatie met Bach hebben op het programma.
Dit bericht werd geplaatst in Brockes Passion en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s