Het barokorkest bij de uitvoering van de Maria Vespers

Het Bachkoor Brabant wordt bij de uitvoeringen meestal begeleid door een barokorkest zoals Florilegium Musicum en Accademia Amsterdam. Ook bij de uitvoering van de Maria Vespers van Monteverdi zal dat het geval zijn.

De samenstelling van een barokorkest wijkt af van die van een symfonieorkest. Instrumenten in het barokorkest zijn bijvoorbeeld de barokviool, viola da gamba, violone, theorbe, orgelpositief, dulciaan, cornetto en baroktrombones. De stemming van het barokorkest is meestal een halve toon lager.

Wat is nu het verschil tussen de instrumenten van een barokorkest dat het Bachkoor Brabant begeleidt ten opzichte van die in een symfonieorkest? Hierbij enkele voorbeelden.

De barokviool heeft geen kin- en schoudersteun. Violisten gebruiken wel vaak een schouderkussentje. De snaren van de viool worden gemaakt van schapendarmen. De hals van de viool is wat korter dan bij de moderne instrumenten. Ook staat deze in een andere hoek op de klankkast.

Bachkoor Brabant, barokviool

Barokorkest Accademia Amsterdam, barokviool

De viola da gamba heeft vijf tot zeven snaren. Uit deze gamba heeft zich de cello ontwikkeld. De gamba wordt onderhands gestreken (met de hand onder de stok), de cello bovenhands. De stemming van de gamba is aan te passen, die van de cello ligt vast. Er zijn nog meer details die verschillen ten opzichte van de cello, bijvoorbeeld de vorm van de klankgaten. De klank van de gamba is wat zachter en milder dan die van de cello.

De theorbe is een snaarinstrument uit de luitenfamilie. Een theorbe heeft zes gewone snaren en acht bassnaren die getokkeld worden. Deze acht bassnaren zijn op een aparte, extra lange hals geplaatst.

Bachkoor Brabant. theorbe

Barokorkest Accademia Amsterdam met Bachkoor Brabant. Theorbe. Foto Caïn fotografie

De dulciaan is de voorloper van de fagot, een blaasinstrument met een dubbel riet. Het instrument is gemaakt uit één stuk hout en bestaat uit conische buizen in een gebogen U vorm. Dulcianen worden vaak gemaakt van esdoornhout, ook zijn er instrumenten die gemaakt zijn van vruchtbomen (peer of appel).  Dulcianen kunnen verschillen in stemming en omvang, in het barokorkest is het een basinstrument.

cornetti en trombone

cornetti en trombone

De cornetto is een kleine kromhoorn. Het is dus een blaasinstrument. Het wordt op dezelfde manier als een trompet aangeblazen en heeft zes vingergaten en een duimgat. In de baroktijd kon men op een cornetto virtuozer spelen dan op een trompet, daarom werden die toen regelmatiger toegepast.

Baroktrombones werden gebruikt van de 16e tot in de 19e eeuw. De huidige trombone is ervan afgeleid. De baroktrombone is gemaakt van dunner messing dan de moderne trombone. De tonen van de (barok)trombone veranderen door de buizen te verschuiven.

Tekst: Esther van der Ham

 

Maria Vespers
‘Vespro della Beata Vergine’ (1610)
Claudio Monteverdi

zaterdag 6 oktober 2018, 20.00 uur

Sint-Willibrorduskerk
Hoolstraat 13, Breda-Teteringen

 

Bachkoor Brabant
Barokorkest Florilegium Musicum

Solisten:
Enide Lebrocquy – sopraan
Kerlijne Van Nevel – mezzosopraan
Lior Leibovici – tenor
Adriaan De Koster – tenor
Michiel Meijer – bas
Erik Van Nevel – bas

Dirigent: Geert van den Dungen

 

Entreeprijs: € 25,00, inclusief programmaboekje en consumptie in de pauze.

Kaarten voor dit concert zijn vanaf 22 augustus 2018 te bestellen via de pagina Contact en kaarten. Hier vindt u ook meer informatie over de bestelprocedure. Donateurs van het Bachkoor Brabant worden per brief op de hoogte gesteld van dit concert. Zij hebben de mogelijkheid om gereserveerde plaatsen te bestellen. Zie ook Vrienden van het Bachkoor Brabant. De kaarten zijn vanaf 22 augustus 2018 eveneens verkrijgbaar bij de deelnemers aan dit project en bij onze vaste voorverkooppunten:

Vrije Boekhandel
Veemarktstraat 40, Breda

VVV Breda
Grote Markt 38 & Willemstraat 17-19, Breda

Wijnhuis Oktober
Wilhelminastraat 52 | hoek Baronielaan, Breda
Hier uitsluitend contante betaling mogelijk.

Over BachkoorBrabant

Het Bachkoor Brabant wordt elk jaar na audities samengesteld uit jonge, getalenteerde én ervaren amateurkoristen uit Noord-Brabant en Vlaanderen. Dit zorgt voor kwalitatief goede en gebalanceerde uitvoeringen. Door deze werkwijze is het ook mogelijk om de juiste zangers bij het juiste project te betrekken. Het Bachkoor Brabant houdt zich projectmatig bezig met het uitvoeren van Bachs koormuziek zoals de Matthäus Passion (sinds 1993) en de Johannes Passion. Daarnaast staan er regelmatig koorwerken van componisten die een muziekhistorische relatie met Bach hebben op het programma.
Dit bericht werd geplaatst in Concert Bachkoor Brabant en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het barokorkest bij de uitvoering van de Maria Vespers

  1. Benny Ludemann zegt:

    Kan niet wachten!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s