Inspiratie bij het Bachkoor Brabant: muziek, accordeon, kunstwerken en nog veel meer

Aan het concert “Bachs grenzeloze muzikale invloeden” van 10 en 11 oktober aanstaande is een aantal bijzondere onderdelen toegevoegd, zoals accordeonist Vincent van Amsterdam en een tentoonstelling van kunstwerken. Waarschijnlijk was u best verbaasd toen u dat las. Een accordeon? Een tentoonstelling bij een concert van het Bachkoor Brabant? Daar wil ik meer van weten. Hierbij!

Wat maakt het concert “Bachs grenzeloze muzikale invloeden” zo bijzonder?

Ten eerste staan er naast Bach en Mozart ook 20ste-eeuwse componisten op het programma. Zo kunt u luisteren naar het bijzondere en indrukwekkende werk van Zoltán Kodály (1882-1967) “Media vita in mortis sumus” (Latijn voor: Midden in het leven staan we in de dood). Een tekst van Notker (ca. 840 – 912) , die zo inspirerend is dat deze vele malen op muziek is gezet, onder anderen door Kodály. Alle componisten in dit programma zijn gekozen omdat zij Bach inspireerden óf omdat Bach hen inspireerde.

Ten tweede zal een gedeelte van de koorwerken op accordeon worden begeleid door Vincent van Amsterdam. Vincent speelt klassiek accordeon en op zijn repertoire staan stukken uit verschillende muziekperioden, van Barok tot modern. Dat past dus heel goed bij dit concert. Voor wie Vincent nog niet kent: hij heeft op 17 mei 2014 de 11e editie van het Nederlands Conservatorium Concours gewonnen. In een volgend blogbericht wordt uitgebreid teruggekomen op deze virtuoze accordeonist die al vele prijzen heeft gewonnen.

Ook zal bij dit concert een kleine tentoonstelling te zien zijn van kunstwerken die tijdens de laatste repetities door (Brabantse) kunstenaars gemaakt zijn. Elke kunstenaar zal op eigen wijze de opgedane indrukken aan het schilderdoek of papier toevertrouwen. Hoe inspireert de muziek gezongen door het koor de kunstenaars? Wat gaan zij schilderen of tekenen? Pen, potlood, houtskool, gouache, we laten ons verrassen!

Als laatste bijzonderheid de uitvoeringslocatie op 10 oktober. Het is lang geleden dat het Bachkoor Brabant een concert heeft gegeven in Oosterhout. Toen stonden er cantates op de concertagenda. Nu varieert het van Palestrina tot Barber en Nystedt.

Het bijzondere aan dit concert is dus in één woord samen te vatten: inspiratie. Muziek inspireert componisten, kunstenaars, zangers, dirigent, musici en het publiek.

Het Bachkoor Brabant staat onder leiding van dirigent Geert van den Dungen. Kaarten voor dit concert kosten € 15 (inclusief programmaboekje). De kaarten zijn verkrijgbaar via de website van het Bachkoor Brabant. Vrienden krijgen uiteraard korting op één kaart en een plaats in het gereserveerde vak.

Bachs grenzeloze muzikale invloeden

Vrijdag 10 oktober 2014, 20.00 uur Vredeskerk, Rulstraat 6, Oosterhout
Zaterdag 11 oktober 2014, 20.00 uur Laurentiuskerk, Ginnekenweg 333, Breda

Kaarten voor dit concert zijn te bestellen via de pagina Contact en kaarten. Hier vindt u ook meer informatie over de bestelprocedure.

De kaarten zijn verkrijgbaar bij de deelnemers aan dit project en bij onze vaste voorverkooppunten:
Vrije Boekhandel Veemarktstraat 40, Breda
VVV Breda (*) Grote Markt 38 & Willemstraat 17-19, Breda
Wijnhuis Oktober Wilhelminastraat 52 | hoek Baronielaan, Breda

* Uitsluitend kaartverkoop voor de uitvoering in Breda.

Inspirerende poster voor het concert "Bachs grenzeloze muzikale invloeden" van het Bachkoor Brabant

Inspirerende poster voor het concert “Bachs grenzeloze muzikale invloeden” van het Bachkoor Brabant

tekst: Esther van der Ham

Over BachkoorBrabant

Het Bachkoor Brabant wordt elk jaar na audities samengesteld uit jonge, getalenteerde én ervaren amateurkoristen uit Noord-Brabant en Vlaanderen. Dit zorgt voor kwalitatief goede en gebalanceerde uitvoeringen. Door deze werkwijze is het ook mogelijk om de juiste zangers bij het juiste project te betrekken. Het Bachkoor Brabant houdt zich projectmatig bezig met het uitvoeren van Bachs koormuziek zoals de Matthäus Passion (sinds 1993) en de Johannes Passion. Daarnaast staan er regelmatig koorwerken van componisten die een muziekhistorische relatie met Bach hebben op het programma.
Dit bericht werd geplaatst in Concert Bachkoor Brabant en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s